Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Magashegyi fogaspontyaim táplálása, és tartása

Mivel az össze magashegyi fogaspontyom egy 90 literes sĂ»rĂ»n benépesített enyhén sózott vizĂ» szĂ»réssel és levegõztetéssel, de fĂ»tés nélküli akváriumban található, ezért nem írok külön a táplálásról külön-külön a különbözõ fajok esetében mert egyforma. Maga a táplálás áll fagyasztott és szárított lemezes tápból. Fagyaszottak közül daphniát, cyclopsot valamint vörös szúnyoglárvát adok. A vörös szúnyoglárva nagy mennyiségben megfigyeléseim szerint káros, mert megfekszi a halak gyomrát, ami akár a halak pusztulását is okozhatja. Velem is elõfordult, hogy véletlenül beleejtettem az egész összefagyott darabot, amit több akvárium táplálására szántam, a magashegyiek medencéjébe. A halacskák meg kaptak az alkalmon, és rögtön arrébb húzták az egész darabot. Olyasmi jelenet játszódott le, mint amikor egy tyúk szalad egy földigilisztával, az egész baromfiudvarral a nyomában. Mindenki gondolhatja, hogy esélyem nem volt kiszedni a vörös szúnyoglárvák csomóját, és így a halak annak rendes módja szerint be is falták. Szerencsére haláleset nem lett a dologból de a ardalisok és a variaták pár napig ezután nemigen akartak enni, és az úszásuk is lassult, a halak pedig enyhén apatikusakká váltak. és volt hogy el is bújtak, sõt mi több még etetéskor se jöttek elõ. Szóval a vörös szúnyoglárvát nagyon-nagyon szeretik, viszont óvatosan bánjunk vele! Ha kedveskedni akarunk a halaknak, akkor se adjunk nekik hetenként több mint 2 alakalommal, és akkor is keveset! Nálam nagyon szeretik még a fagyasztott daphniát is. Mivel ezek mérete is elég nagy, ezért szívesen üldözik õket. Igen, üldözik a fagyasztott kaját, mert képzeljük csak el hogy az akvárium sarkába hirtelen 40 darab 2 és 10 cm közötti halacska tömörül és mindegyik célja elkapni a vízben lebegõ daphniát. Eléggé résen kell lenni, hogy sikerüljön is. Néha elõfordult, hogy a halak annyi szerettek volna már enni, hogy a nagy igyekezetükben kiugrottak az akváriumból. Ennél valamivel jobb eset, ha csak a fejüket verték be az akvárium fedelébe. A fagyasztott cyclops iránt már nem ekkora a lelkesedés, gondolom túl kicsi a mérete ekkora hal számára. A kisebbek és a fejlõdésben lévõk azért el elkapkodják.
A száraz lemezes haltápok közül nálam a legjobban bevált az aqua food lemezes díszhaltápja valamint szívesen fogyasztanak lemezes spirulinát is. Persze a lemezes kaják iránt már nincs akkora tülekedés, viszont sose felejtsük el hogy a magashegyiek fõleg növényevõk, ezért állati eredetĂ» táplálékon nemigen tarthatjuk õket. Szerintem, meg lehetne próbálni a fagyasztott vagy forrázott salátalevelet vagy akár a sütõtököt is. Ha nem kapnak elég növényi eredetĂ» táplálékot, akkor nekiesnek az akváriumban lévõ növények leveleinek.
Nálam tehát fõleg szárazat kapnak, és ez van kiegészítve a fagyasztott daphniával és cyclopssal, valamit ritkán, hetente 1x vörös szúnyoglárvával. Mivel sokszor pár napot nem tartózkodom otthon, elõfordul, hogy a halak egész nap koplalnak, de eddig semmi káruk nem származott belõle. Ha tudok naponta etetek fagyasztottal, de kb. csak 2 naponta sikerül.

Csongár Gergely

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó