Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Poeciliopsis prolifica

Miller, 1960

Ez az élénk kis fogasponty Mexikóból származik. A nőstények 3,5 a hímek viszont csak a 2 centiméteres hosszúságot érik el. Testfelépítésük nagyon hasonlít az elterjedtebb törpe fogaspontyéra (Heterandria formosa), azonban ezek a halak laposabbak és picivel hosszabbak. Könnyen felismerhetőek a testükön hosszában futó fekete csíkjukról, mely az úszóhólyagjuktól egészen a farkuszonyukig terjed. A testük többi része enyhén szürkés színű (esetleg barnás vagy feketés), ugyanakkor áttetsző, emiatt könnyen kivehető az úszóhólyagjuk is. A hímeknek a testméretükhöz képest rendkívül hosszú gonopódiumuk van, melynek a hossza majdnem eléri a testméretük felét. Ezt a párzószervüket aztán könnyedén előre is tudják fordítani. Ezt gyakran meg is teszik, ugyanis eléggé intenzíven üldözik a nőstényeket. Nagyon érdekes még a hímek hatalmi vetélkedése is. Ekkor a hímek kimeresztik a gonopódiumukat, hogy körülbelül 90 fokot zárjon be a testükkel, eközben nyitott kopoltyúfedőkkel – hogy minél jobban látszódjon a vörös kopoltyújuk – fejjel lefelé egymás körül köröznek. Párzáskor a hímek oldalról vagy alulról közelítik meg a nőstényeket, a gonopódiumukat azonban balra fordítják. A nőtények persze nem nagyon hagyják magukat, hanem minduntalan elúsznak, ezért néha megesik, hogy a hímek hirtelen balra kerülnek a nőstényektől, ami pedig nem szerencsés, hisz erről az oldalról nem tudnak párzani. A hímeket azonban ez nem téríti el a szándékuktól, hirtelen hátukra fordulnak, és máris kedvező a pozíciójuk.
A nőstények terhessége és szülése hasonló, mint a törpe fogasponty esetében. Nem egyszerre szül, hanem hosszú ideig napi 1-2 ivadékot.
Az újszülöttek már születésük pillanatában rendelkeznek a fekete csíkjukkal, és nagyon érdekes hogy a szürke színük élénkebb, mint a szüleik színe.
A nőstények kannibalizmusra nem hajlamosak, azonban ha a halak más fajok társaságában vannak, akkor ajánlatos az újszülötteket külön rakni. Nálam ezek a halak egy medencében vannak a törpe és elegáns fogaspontyokkal. Eleinte bíztam benne, hogy a hasonló felépítésű és nagyságú fajok nem fogják egymást és egymás porontyait bántani, de azonban amikor egy addig békésnek hitt törpe fogasponty nőstény bekapott egy aznap született feketecsíkost, jobbnak láttam különtenni az ivadékokat. Az ivadékok kicsik, de valamivel nagyobbak, mint a törpe fogaspontyok, vagy az elegáns fogaspontyok ivadékai. A sötét színük másnapra már el is tűnik, és halványszürkévé válnak, hasonlóan, mint a szüleik. én frissen keltetett sórák-naupliusszal valamint sera micropan-nal kezdem az etetésüket. Eléggé félénkek, ezért inkább elbújnak, mintsem a felszín közelében tartózkodnak, ezért a naupliuszok sokkal jobbak, mert azok elterjednek a vízben, a kicsik meg szépen levadásszák őket. A felnőttek szintén szívesen fogadják a naupliuszokat, azonban nagyon szeretik a grindált is, melyet nagyon gyorsan el is tüntetnek. Az étrendjüket kiegészítem még micropan-nal, a növényi adalékanyagok miatt. Ennek a célnak azonban bármilyen jó minőségű növényi adalékanyagokat tartalmazó lemezes táp is megfelelhet, lényeg hogy apróra törjük, mert a felnőttek is elég kis termetűek. Az elevenszülők vizét én sózom, mert tapasztalataim szerint, ha nem sózom, hogy csökkentsem a különböző egysejtű paraziták megjelenésének valószínűségét, melyek főleg az ivadékokra veszélyesek. Nálam a víz keménysége 18 nk, a hőmérséklet pedig 24 fokra van beállítva, azonban ennél melegebb vizet is kedvelik.
összefoglalásképpen mindenkinek tudom ajánlani ezt a fajt, aki szeretne jobban elmerülni az elevenszülők világában. Kereskedésekben sajnos nem kapható, és remény sincs rá, hogy valaha elterjedjen. Ebben főleg a halacska termete és viszonylag egyszerű külseje gátolja meg. Azonban az elevenszülősök tudják, hogy miben rejlik az értéke!

Csongár Gergely

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó