Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Girardinus falcatus

Eigenmann, 1903

Ez a halacska még csak alig 2 hónapja van nálam, viszont ennyi idõ alatt kiderült, hogy tartásához és minden bizonnyal a tenyésztéséhez sem kell semmi turpisság. Maga a hal nagyon békés, és élénk. Mikor megérkezett hozzám, helyszĂ»ke miatt csak a 85 literes akváriumomba tudtam betenni a guppik és plattik közé. Viszont itt nagyon jól érzi magát, igazi társasági hal. Bátran tarthatjuk és tenyészthetjük a közös akváriumban, feltéve, ha a többi halnak nincs ragadozó vagy kannibál hajlama.
A halak szín szempontjából teljesen jelentéktelenek, ugyanis teljesen szürkék. Semmilyen szín nem rontja meg az összképet. Ami viszont figyelemreméltó az a szemük. Nemhiába a hal egyik magyar neve az izzószemĂ» girardinus. Maga a szem, különösen annak felsõ része annyira visszatükrözi a fényt, hogy már azt hihetnénk világít. Az utódok már ezzel a gyönyörĂ» „izzó” szemmel jönnek világra, és emiatt nagyon könnyen észrevehetõk.
Az ivadékok száma azonban nem nagy. A nõstényem elsõ szülésének eredménye 4 kis izzószemĂ» mütyürke lett, melyek márete kb duplaakkora mint egy újszülõtt guppié. emiatt nagyobb eleséggel is indíthatók, pl cyclops. a halacska mindenevõ, és kevésbé válogat. lelkesen üldözi a fagyasztott ciplopsot és a lemezes tápot is. szivesen csipegeti az algát is az akvárium oldaláról. Ez a faj az elevenszülõk egyik olyan képviselõje, amelyek nõstényénél nem látható a terhességi folt.

Csongár Gergely

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó