Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Girardinus falcatus

Eigenmann, 1903

Ez a halacska még csak alig 2 hónapja van nálam, viszont ennyi idő alatt kiderült, hogy tartásához és minden bizonnyal a tenyésztéséhez sem kell semmi turpisság. Maga a hal nagyon békés, és élénk. Mikor megérkezett hozzám, helyszűke miatt csak a 85 literes akváriumomba tudtam betenni a guppik és plattik közé. Viszont itt nagyon jól érzi magát, igazi társasági hal. Bátran tarthatjuk és tenyészthetjük a közös akváriumban, feltéve, ha a többi halnak nincs ragadozó vagy kannibál hajlama.
A halak szín szempontjából teljesen jelentéktelenek, ugyanis teljesen szürkék. Semmilyen szín nem rontja meg az összképet. Ami viszont figyelemreméltó az a szemük. Nemhiába a hal egyik magyar neve az izzószemű girardinus. Maga a szem, különösen annak felső része annyira visszatükrözi a fényt, hogy már azt hihetnénk világít. Az utódok már ezzel a gyönyörű „izzó” szemmel jönnek világra, és emiatt nagyon könnyen észrevehetők.
Az ivadékok száma azonban nem nagy. A nőstényem első szülésének eredménye 4 kis izzószemű mütyürke lett, melyek márete kb duplaakkora mint egy újszülőtt guppié. emiatt nagyobb eleséggel is indíthatók, pl cyclops. a halacska mindenevő, és kevésbé válogat. lelkesen üldözi a fagyasztott ciplopsot és a lemezes tápot is. szivesen csipegeti az algát is az akvárium oldaláról. Ez a faj az elevenszülők egyik olyan képviselője, amelyek nőstényénél nem látható a terhességi folt.

Csongár Gergely

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó