Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Xenotoca variata

Bean, 1887Ha valaki véletlenül azt hinné, ez a faj hasonlít a sokkal ismertebb Xenotoca eisenihez, azt ki kell ábrándítanom, ugyanis ez a faj teljesen más. Maga az alak emlékeztet az eisenihez. Emlékeztet, nem hasonlít. A szín és a mintázat is teljesen elüt. A Xenotoca variata hímjének van a farkuszonyán fekete félhold, ami azonban sokkal halványabb, mint például az Ameca splendens esetében. Nagyon meglepő de a sárga félholdra utaló jeleket a nősténynél is megtaláljuk. Itt az uszony végén a félhold nagyon halványsárga. A hímek színezettsége nagyon sötét, szürkésbarna. Nekem két kifejlett nőstényem van. Az egyik színezettsége nagyon hasonló a híméhez, a másik viszont annyira halvány, hogy már szinte fehér, csupán az oldalvonala mentén található pár sötétebb folt. Ennek a szokatlan színnek az okát sajnos nem tudom, remélem további megfigyelések során sikerül majd kiderítenem. A hímek legfeltűnőbb ékességei az ezüstösen pigmentált pikkelyei. Ráeső fényben ez a zöldeskék különböző árnyalataiban is csillog, attól függően hogy milyen szögből nézzük.
Az ivadékok mérete nem nagyon tér el az Ameca splendens ivadékának méretétől, sőt a színe is nagyon hasonló. Különbség ott van, hogy az Amecák ivadékainak foltjai kevésbé szabályosak, és a test szürkés, addig a Xenotoca variata ivadékai feketén pettyezettek, miközben a test alapszíne szintén szürkés, de halványabb, mint az Ameca splendens esetében.
A szülés után a nőstények újra képesek a párzásra. Nagyon érdekes volt megfigyelni a hím udvarlását. Csókolózáshoz hasonló násztáncot jártak! A hím és a nőstény a szájánál összekapaszkodott, majd lassan körkörösen úszkált. Elég romantikusan hangzik, viszont a párzás után (ezt konkrétan nem láttam de, sejtem hogy megtörtént, mert a halak már másként viselkedtek) a hímem szája eléggé széttépett állapotban volt. Bőrdarabkák lógtak belőle. A hímet ezután pár napig nem is láttam, mert bebújt a vízinövények közé. Már azt hittem, hogy elpusztult, mikor újra megjelent. Azóta kissé félénkebben viselkedik, de gondolom ez csak átmeneti állapot. Ebből a fajból sem sikerült még ivadékot felnevelnem, ennek oka, hogy még csak egyszer volt szülés, és a megmaradt 2 darab 1,5 centis apróságom növekedésben van.

Csongár Gergely

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó