Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Feketehasú límia (Háromszínű límia)

Limia melanogaster Günther 1866Jamaica a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó 240 km hosszú és 80 km széles szigetország. A Karib-tengeren helyezkedik el Kubától 150 km-re délre. A sziget neve az őslakos taino indiánok „xaymaca” szavából származik, aminek jelentése „A források szigete”. A szigeten található több álló –és folyóvíz ad életet többek között az elevenszülő Limia melanogaster fajnak is.
A kifejlett hímek oldalai kéken csillogóak. Faroktövén fekete folt díszíti. Farokúszója élénk citromságra, körbe fekete szegéllyel. A fiatal hímek világos szürkés, jellegtelen színűek. Eredeti színezetük és ivarérettségük körülbelül fél éves koruk után alakulhat ki. A faroknyélen halvány fekete keresztsávok találhatók. A hím nemigen nő nagyobbra 5 cm-nél.
A nőstények színezete nem olyan élénk, mint a hímeké. Egyszerű szürke színezetűek, a faroknyélen kifejezettebb keresztsávok díszítik. Farokúszója színtelen és szegély nélküli. A nőstény igen nagy fekete csillogású terhességi foltot visel, amely kiterjed a has nagy részére. Ezért kapta ezt az elnevezést. A nőstény nagyobbra nő mint a hím, akár a 6-7 cm-es hosszúságot is elérheti. A nőstények mellé kevés hímet tartsunk, mert a hímek –főleg táplálás közben-  erőteljes kergetőzéssel hajtják őket. A szüntelen kergetőzésbe a nőstények könnyen kiugorhatnak, a kifáradástól esetleg el is pusztulhatnak. A vemhesség ideje körülbelül 5-6 hét, ami után akár 20-50 ivadékot is világra hozhat. Ezután a nőstényt pihentessük, ne tegyük vissza közvetlenül  (szülés után) a hímekhez.

Egy kisebb, 30-40 literes, sűrűn benövényesített akváriumban már igazán jól tarthatóak. A víz hőmérséklete 24-28 °C között optimális, meleg igényes faj. Békés természetű, jól társítható hasonló típusú halakkal, esetleg páncélos harcsákkal. Szívesen fogyaszt mindenféle jó minőségű műeleségeket, fagyasztott illetve élő táplálékokat. Az ivadékok indítását nyugodtan kezdhetjük száraz mikroeleségekkel is. Normális fejlődésükhöz viszont elengedhetetlen a növényi alapú táplálás, a gyakori, heti 20%-os vízcsere.


Ritkán beszerezhető faj, kereskedésekben nem igazán kapható. Magyarországon sajnos még nem terjedt el, de lelkes tenyésztők segítségével remélem ez hamarosan sikerülni fog.
Mindenkinek szívesen ajánlom, aki az eféle ritkaságok kedvelője.

Szöveg: Dobos András (Limia)
Fotó: Akváriummagazin, Szabó Eszter


Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó