Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Szivárványos guppi
Poecilia reticulata Peters, 1859

(Poecilia reticulata, vagy: lebistes reticulatus, Acanthocephalus guppii, A recitulatus, Girardinus guppi, G. petersi, G. poeciloides, Lebistes poecilioides, Poecilioides reticulatus)

 

Ezt a halat, melyet elõször a német Wilhelm Peters talált meg 1859-ben, Venezuelában a Guaire folyóban, szinte minden akvarista ismeri. Sok akvarista elsõ halainak egyike ez a színpompás kis halacska, melyet Peters nevezett el Poecilia reticulata-nak. Rendkívül sok szín és forma variációjának köszönhetõen más kutatók is leírták, de ma használatos nevét Peters adta. Közkedvelt nevét Robert John Lechmere Guppi tiszteletes után kapta mikor hozott néhányat venezuelából. Ekkor tévesen új faként írták le és nevezték el guppinak. Ezen a néven vált közismertté és népszerûvé. Több neves tudós érdeklõdését is felkeltette szín és formagazdagsága miatt.

Elevenszülõ hal. A terhesség idõtartama 4-5 hét. Az ivadékok száma 25-tõl akár 100ig terjedhet.


Tenyésztésüknek van néhány alapvetõ fontos fogása. A beltenyésztés, melynek lényege, hogy halaink egymás között párosodnak. A visszakeresztezés, melynek lényege, hogy a nõstényeket saját apjukkal és nagyapjukkal párosítjuk. és mindenek felett legfontosabb a szelektálás! Fontos az, hogy mindig csak a célunknak legjobban megfelelõ néhány halat tartsuk meg tenyésztésre. Ezeket a tenyésztési irányelveket késõbb részletesen is kifejtem majd.


Amikor azt tapasztaljuk, hogy ivadékok úszkálnak az akváriumban, azonnal kezdjük meg az etetésüket. Lehetõleg artemiával, vagy apró planktonnal, esetleg mikróval. Két hét után eleségüket egészítsük ki más táplálékokkal is. Napjainkban kiváló minõségû száraz eleségek kaphatóak, de készíthetünk saját magunk is fagyasztott eleséget. Fontos, hogy halainkat naponta többször etessünk, és mindig csak annyit, amennyit néhány perc alatt elfogyasztanak. A napi többszöri etetés miatt a guppik igen sokat ürítenek, melynek következtében a vízben olyan szennyezõ anyagok halmozódnak fel, melyek lelassítják halaink növekedését. Ezért fontos a rendszeres vízcsere is. A vízcserét lehetõleg mindig állott vízzel végezzük, lehetõleg hetente. Az ivadékok közül 1 hónapos korban válogassuk ki a legszebb 4-5 darabot célszerû elkülöníteni. Egy a tartómedencével nagyjából azonos méretû kb. 40 l-es akváriumot készítsünk elõ. Célunk az, hogy szûz nõstényeket neveljünk. A normálisan fejlõdõ hasúszójú ivadékból nõstény, míg a megvastagodó, ivarszervvé alakuló hasúszójú ivadékokból hímek lesznek. Támpontot adhat az is, hogy a nõstényeknél a kloáka közelében az úgynevezett terhességi folt. Mindig csak a legszebb 1-2 hímet és nõstényt tartsuk meg tenyésztésre, hiszen csak így nevelhetünk egyre szebb guppikat. így kb. fél év elteltével lesz kb. egy tucatnyi halunk, melyek tenyészetünk legkülönb példányai. Ekkor az ivadékokat vagy szüleikkel (visszakeresztezés), vagy egymással (beltenyésztés) párosítjuk. Több generáció szelektálás és beltenyésztés után szinte biztosan különleges és szép guppijaink lesznek, ha mindvégig figyelmesen szelektálunk és mindig csak a legkülönb halakat tartjuk meg tenyésztésre.
Az ivadékok általában 4-5 hónapos korukban érik el teljes fejlettségüket és kerülhetnek a kereskedésekbe.


Jelenleg is több nemzetközi guppiegyesület létezik, melyek versenyeket is rendeznek, ahol a tenyésztõk megmutathatják kedvenceiket. Napjainkban az eredeti vad színezetû példányok szinte teljesen eltûntek, viszont rengeteg új színpompás változat kapható. Ennek ellenére mindig lehet új szín és formavariációkat kitenyészteni, ha valakinek kedve és türelme van hozzá. Többek között ebben szeretnék segítséget nyújtani ezzel az oldallal azoknak akik ehhez kedvet éreznek. Szeretném elérni, hogy kis hazánkban ismét legyenek olyanok akik igazán szép guppikat tenyésztenek, hogy ne kelljen a kereskedõknek az importra szorulnia.


Kevés szívmelengetõbb érzést tudok elképzelni, mint azt, amikor egy kereskedésben egy vásárló megdicséri azokat a halakat, melyeket mi vittünk eladásra a boltba.

Szentpáli András
Fotó: Szentpáli András

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó