Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Leopárdpontyocska

Chapalichthys pardalis Alvarez, 1963


2008 májusában kaptam 5 növendéket ebből a fajból. Elég lassan növekednek, viszont nagyra nőnek. Méretük és testformájuk nagyon hasonló az ismertebb Ameca splendenséhez, ami nem is akkora csoda, ha figyelembe vesszük hogy az élőhelyük szinte azonos. Még a mintázat is nagyon hasonló. Különbség, hogy a Chapalichthys esetében a hímek kiszínesedése sokkal később következik be, mint az Ameca esetében. Sajnos még nem sikerült megfigyelni, hogy mennyi idős korban színesednek ki, de tény hogy egy hasonló nagyságú Ameca splendens és egy Chapalichthys pardalis hím közül az Ameca farkúszója már sárgán szegélyezett, míg a Leopárdpontyocskáén egy pici sárga sem található. A hímek kiszínesedése is érdekes, a sárga félhold nem egyszerre jelenik meg, hanem a farok végének közepe táján tűnik fel egy sárga folt, amely aztán fokozatosan élénkül és terjeszkedik a szélek felé. Az én hímem esetében ez az időszak kb. 4 hónapot vett igénybe. A halak bírják a magasabb hőfokot. Nálam a született ivadékok 25 fokos vízben vannak, míg a szülők, és további ivadékok 23 fokosban. Persze más források szerint (http://www.goodeiden.de/html/pardalis3.html) az optimális vízhőfok 18-22 fok között van. Nyáron a halaim egy kinti földbe süllyesztett 65 literes medencében, endlerek társaságában vészelték át a forróságot – semmi probléma nem történt. érdemes megemlíteni, hogy az ivadék kevésbé életképes, mint egy Ameca ivadék. Gondolok itt a mozgékonyságra és a reakciókészségre, amely elég lassú. Emiatt nagy számban pusztultak el pár napos korukban a közös medencében, viszont a  túlélők – 5 darab – szépen cseperednek. Ha külön tesszük az ivadékot, akkor gond nélkül felnő. Nálam eleinte a Heterandria formosák társaságát élvezték később, mikor már nagyobbak lettek áttettem őket a vittaták és a metallicusok közé, és innen mennek majd vissza a goodeidék akváriumába. Mivel nagyobb a hal mérete ezért a nagyméretű táplálékot részesíti előnyben, ha választani kell a Cyclops vagy a Daphnia között, akkor a halacska a Daphniát fogja választani. Nálam az összes magashegyi fogasponty nagyon szereti ezt az élő eleséget, viszont ennél még jobban kedvelik a vörös szúnyoglárvát (mindkettő fagyasztott). Azonban vigyázni kell a vörös szúnyoglárvával, mert hamar megfekszi a halak gyomrát. Ha túl sokat adunk nekik, akkor jobb esetben a hal pár napig apatikusan fog viselkedni, elbújik, és még etetéskor sem jön elő, rosszabb esetben akár el is pusztul.
A szülések közti időt még nem sikerült megfigyelnem, de egy kifejlett nőstényem első szülésének 14 poronty lett az eredménye. Fontos még megemlíteni, hogy a nőstényem szülése kb. 4 napig tartott, először csak annyit lehetett észrevenni, behúzódott a filter és az akvárium oldal közti 3 cm-es résbe és itt pihegett, majd 2-3 nap múlva fokozatosan megszülte a 14 ivadékát. Nem tudom, hogy az összes nőstényt ennyire megviseli-e a szülés vagy csak az én egyedemet, mindenesetre nagyon sokat szenvedhetett. Később a hal élete visszatért a régi kerékvágásba.


Csongár Gergely

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó