Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Xiphophorus nezahualcoyotl , Rauchenberger, Kallmann and Morizot, 1990


Igazi csemege ez a faj az elevenszülő halak kedvelőinek.


A terület, ahol ezt a halat találták, a mexikói San Luis Potosi államban lévő Rio Tamasi vízrendszerében van. Gyorsan folyó patakokban fordul elő leggyakrabban - ezért kell az akváriumát is erős szűréssel ellátni.
Magyar neve az angol "Northern Mountain Swordtail" elnevezése fordítása. Első európai importja 1964-ben volt, akkor kapta első nevét: "Xiphophorus montezumae Hamburg 64". A jelenlegi tudományos leírása és elnevezése 1990-ből származik Rauchenberger -től, valamint Kallman és Morizot -tól.

Nezahualcoyotl 1403 és 1473 között élt híres és bölcs király volt, a mexikói texcocan népcsoport élén. Neve éhező rókát jelent. A királynak egy vesztes háborút követően, el kellett hagynia az országot, de néhány év elteltével visszatért és újra elfoglalta trónját. Uralkodása alatt sokat fejlődtek a tudományok, többek között ezzel is megalapozta az uralkodóházat. Akkor még nem tudhatta, hogy halála után 47 évvel Cortez alatt teljesen elpusztítják ezt a civilizációt és nevét -évszázadokkal később- egy mexikói kardfarkú hal fogja viselni.


Sajnos ritkán lehet vásárolni ivadékokat, kereskedésekben egyáltalán nem fordul elő. Beszerzése csak elevenszülő klubokon keresztül "sporttársi" úton, aukciókon lehetséges.
Az én tenyészanyagom New York -ból érkezett egy New Jersey -ben megrendezett elevenszülő kiállításról, ahol a rendezvény végén, börzén értékesítették őket.

Egy hímem és öt nőstényem van jelenleg.
Tartó akváriumuk 40 literes, amelybe -egyenlőre- krumpliszsákok vannak sűrűn beletömködve. Később egy 60 literes üvegházi medencét kapnak, sűrűn benövényesítve.
A kifejlett halak méretére a különböző irodalmak eltérő értékeket adnak meg. A leggyakoribb a hímre 5, a nőstényre 6 cm-t ír. Valószínűleg a tartási feltételektől függ a kifejlett méret, de a hal ritkaságánál fogva, kevés hivatalos adat áll rendelkezésre. Tartási hőmérséklet ajánlott értéke 24-27 °C, olvastam ennél lényegesen alacsonyabb (18 °C) hőfokot is. A víz keménysége 18-20 NK, kémhatása 7-7,5 között ajánlott.
Remélem, hamarosan tenyésztési tapasztalatokról is beszámolhatok.

Pasaréti Gyula

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó