Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Limia, a karibi térség mollija

A karibi térségbe az emberek elsősorban a csodálatos tengeri élővilág miatt, az óceán és a tengerpartok miatt utaznak. Ugyanakkor minden szigetnek megvan a maga őshonos édesvízi halfaunája: elevenszülő halakat, ikrázó fogaspontyokat és sügéreket találunk a tavakban, patakokban. Szeretném bemutatni a Limia nemzetséget és azokat a fajokat, amelyek nálunk is előfordulnak.
A Limia (POEY, 1854) az elevenszülő fogaspontyok (Poeciliinae) alcsaládjának egyik nemzetsége: egy-egy képviselővel a Kajmán-szigeteken, Haitin, Kubában ill. Jamaican.
Bár a legtöbb faj tartható különböző szúnyoglárvákon és elfogadják a jó minőségű száraz eleséget is, ahhoz, hogy eredményesen tartsuk és tenyésszük e fajokat feltétlenül figyelembe kell venni étkezési szokásaikat és a legfontosabb eleség-összetevőket is. Vannak fajok, amelyek ivadékait élő eleséggel kell indítani, például Cyclops naupliuszával vagy frissen keltetett sórákkal (Artemia), de a növényi táplálékot egyik sem nélkülözheti hosszú távon.
A hímeknek jellegzetes párzó szerve van, az ún. gonopódium, amely mérete és színe fajonként eltérő.

Limia vittata (Guichenot, 1853) – Szalagos (vagy kubai) limia


Világos, kissé sárgás, zömök testén elszórt, szabálytalan kékes-fekete foltok találhatók, nagyon látványos faj. Az eredeti, Kubából származó példányok sem rendelkeznek teljesen azonos mintázattal.
Tartásához megfelel a budapesti csapvíz. Jól bírja a víz sózását, mivel ez a faj Kuba édesvizeiben és félsós lagúnáiban egyaránt előfordul. Jobban szereti a meleget, mint a többi faj.
Nálam az első pár egy 30 literes akváriumot kapott csapvízzel feltöltve. A hőmérsékletet 26-28 °C–ra állítottam be. Itt ellett meg a nőstény mintegy 30 ivadékot. Bár a kicsik együtt maradtak a szülőkkel, etetésüket frissen keltetett sórákkal oldottam meg. Gyorsan növekednek, de csak 6 hónap alatt lehetnek szaporodó képesek. Ekkor a láthatóan betelt, nagy hasú nőstényeket elletőketrecbe tettem egy 40 literes akváriumba. Egy hét alatt 150-200 ivadék lett az eredmény.
Növényi táplálékra is szüksége van, növényi tabletták, grnulátumok, esetleg főtt/sült sütőtök formájában. A kicsik erőteljesen növekednek -gyakori vízcsere mellett- az élő ill. vágott tubifex-től.

Pasaréti Gyula

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó