Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Tequila Fogasponty

Zoogeneticus tequila "Rio Teuchitlan"
Zoogeneticus tequila Webb & Miller 1998

A most bemutatásra kerülő elevenszülő faj a Magashegyi Fogaspontyok (Goodeidae) családjába tartozik. Magyarországon még gyerekcipőben jár a tartása és tenyésztése és kevés a magyar nyelvű leírás is róla. Jelenlegi legjobb tudásom szerint próbálom megismertetni a Tequila Fogaspontyot a vad elevenszülőket kedvelőkkel, pótolva az irodalmi hézagot.

Lelőhelye Közép Mexikó, ezen belül Teuchitlan folyó. Első felfedezői a fajnak nagy valószínűséggel R.R. Miller és J.T. Greenbank volt, akik 1955-ben fogtak ki néhány példányt Rio Teuchitlantól északabbra Jalisco államban. Helytelenül Zoogeneticus quitzoensisnek nevezték el. Derek Lambert, M. Smith, C. Rodriguez és C. Butler 1990-ben egy befogó út során találtak rá újra a fajra. Ők a Zoogeneticus sp. Crescent névvel illették. A crescent latin szó, jelentése félhold. A hímek farok úszójának peremét egy narancssárga csík szegélyezi. Ez a szín jelentkezik még a hímek farok alatti és hát úszóján is. Shane A. Webbtől és Robert Rush Millertől végül 1998-ban megkapta a jelenleg is használatban lévő nevét a faj, Zoogeneticus tequila. A névválasztásban nem a méltán híres mexikói ital előtti tisztelgés segítette Webbet és Millert, hanem a Tequila Fogasponty lelőhelyéhez közel eső (Teuchitlan) Tequila vulkán. Ezen a területen már a XVI. Század óta termesztik az agavét, a tequila alapanyagát.
A Zoogeneticus Nembe hivatalosan 2 faj tartozik. A Z. tequila és a Z. quitzoensis. Nem hivatalosan számon tartanak egy 3. fajt is. Őt Zoogoneticus purepechus néven emlegetik. La Luzban találták az első példányokat, amit először Z. quitzoensisnek gondoltak. További vizsgálatok után új fajként azonosították be. Egy biztos, figyelemre méltó populáció. A Tequila Fogasponty alapszíne szürkés, amin a pikkelyek ezüstösen csillognak. A nőstényeken elszórva fekete foltok találhatóak, a hímeken viszont udvarlás közben kb. 4 hónapos koruktól, ivarérettséget elérve elkezdődik egyfajta színváltozás. Erős izgalmi állapotban nászruhát öltenek. Alapszínük feketére vált, de a pikkelyek ezüstös, aranyos csillogása megmarad, így a narancsszínű farokúszó szegély, mint egy korona ékeskedik rajtuk.


A hímek folytonos vetélkedésének és udvarlásának köszönhetően 1 éves kortól a fekete szín egyre gyakrabban dominál. A hierarchiában elfoglalt helyüket jellegzetes remegő mozgással döntik el, és folyamatosan fitogtatják erejüket a nőstényeknek is. Alapvetően nem csipkelődősek, de mindenképp biztosítsunk számukra kellő búvóhelyet. Társításuk lehetséges más velük azonos méretű, de legalábbis jó kiállású fajokkal. Fátyolosfarkú fajokat (Guppi, Betta) semmiképp se tegyünk melléjük. Szeretik a kristálytiszta, jól szűrt oxigénben gazdag vizet. Két fontos dologra kell odafigyelnünk, ha eredményesen akarjuk tartani és tenyészteni a fajt. Az első a hőmérséklet, aminek nem szabad tartósan 23 fok fölé emelkednie. A legjobb, ha nyáron kitelepítjük az állományunkat egy kerti tóba , aminek a magassága minimum 60 cm, szélessége pedig 100 cm legyen. Ez azért fontos mert a magasabb vízoszlopnál a felső vízréteg melegszik fel leghamarabb, így a halak, a számukra már kényelmetlen meleg elől az alacsonyabban elhelyezkedő hidegebb vízrétegben maradhatnak. Napközben a tavunk hőmérséklete lehet, hogy megemelkedik, de este lehül és ez a hőingadozás valamint a napfény erősíti a halak immunrendszerét. Természetesen akváriumban is lehet tartani őket nyáron, de akkor tartsuk be a 23 fokos határt. Következményei a tartósan magas hőmérsékletnek betegségekre való fogékonyság, és élettartalmának rövidülése.
A második fontos paraméter a helyes táplálásuk. Kifejlett állatokat naponta elegendő 1x etetni lehetőleg sok növényi és állati eredetű tápanyaggal. A természetben táplálékuk közel 90%-át algák és egyéb növényi anyagok teszik ki. Ezt mi is vegyük figyelembe. Hajlamos a lelkes akvarista túl etetni halait, ami egy ilyen vad faj esetében nagyon ártalmas. Hajlamosak az elhízásra, elzsírosodásra, ami a hímeknél még kevésbé,de a nőstényeknél már elég drasztikusan jelentkezik és akár bele is pusztulhat egy szülésbe. Forrázott, vagy ledarált, majd fagyasztott saláta levelet, spenótot bátran adhatunk nekik, de nagyon jó minőségű Spirulinát tartalmazó szárazeleséggel is próbálkozhatunk. Ezek mellett Zooplanktonokkal (Daphnia, Cyclops, stb), Drosophilával, Szúnyog lárvákkal is egészítsük ki étrendjüket. A kulcsszó a változatos etetés!Egy éve jutottam hozzá 8 db kb. 4 hetes fiatal egyedhez. Sok tenyésztő jobban szereti, ha fiatal állatokat kap, így biztos lehet benne, hogy a felnevelt és tenyésztett állatoknál a saját módszere vezetett sikerhez. A nemek ilyen fiatal korban még nem meghatározhatóak. Ideális esetben már 7-8 hetes korukban megmutatkoznak az ivari különbségek A Magashegyi Fogaspontyok családjába tartozó hímek nem Gonopódiummal, hanem Andropodiummal rendelkeznek. Ez a nemi szerv nem olyan látványos, mint a tüske szerű Gonopódium, de a gyakorlott szem már jól meg tudja különböztetni. A Farok alatti úszó módosulása, vagyis az anális úszó íve nem törik meg a nőstényeknél, ellentétben a hímekkel. A nemek másik meghatározási bélyege pedig a hímek ékessége, a narancsos farokúszó.

Andropodium                                                Gonopodium
Foto: JAN-ERIC LARSSON

Ivarérettségüket 5-6 hónapos korukban érik el, táplálástól és tartási körülményektől függően. Alapvetően nem jellemző rájuk a kannibalizmus, de ha már a vemhes állatok hasa láthatóan kikerekedik, szinte szögletes, tegyük őket szülőketrecbe, így növelve a születendő utódok életben maradási esélyét. Az ivadékok maximális száma nálam 10 db volt. A kicsik mérete fél cm-t nem haladta meg. Az első szülés alkalmával mindössze 4 db kis Tequilát találtam, de a második már eredményesebben sikerült.


A két szülés között 45 nap telt el. Más tenyésztőknél az ivadékok száma idősebb nőstényeknél sem haladta meg a 20 db-ot. én havonta 3 evőkanál sót teszek a vizükbe ezzel megelőzve egyes betegségeket.

Horváth Balázs Gergő

Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó