Kezdőlap Cikkek Fajlista Csatlakozás Kapcsolat Találkozók Linkek

Nomorhamphus celebensis (Weber & De Beaufort, 1922)

Szeretném bemutatni nektek az általam egyik legjobban kedvelt elevenszülő díszhalat. Elterjedési területe Dél-Kelet ázsia, általában Fülöp-szigetek, Indonézia, azon belül a Celebesz(Sulawesi)-szigeteki Lake Poso. A Nomorhamphus celebensis a Hemirhamphidae, vagyis a félcsőrös csukák családjába tartozik. A családon belül 12 nemzettségből összesen 3 nemzettségben találunk elevenszülőket (Nomorhamphus, Dermogenys, Hemiramphus). Több különböző Nomorhamphus faj létezik, közülük talán a legelterjedtebbek N. liemi liemi és a N. liemi snijdersi. A N. liemi lieminél látványos még a meghosszabbodott alsóállkapocs végén elhelyezkedő sötétlila kinövés, amely más Nomorhamphus fajnál is megfigyelhető. Ennek valószínűleg a zsákmányszerzésben van szerepe. Vízfelszínre tolva ingerelheti kedvelt zsákmányállatait, a kis rovarokat. A kifejlett N. celebensiseimnél is megfigyeltem hasonló ágacska szerű kinövést, de nem olyan hangsúlyos, mint pl. a N. liemi lieminél vagy a N. ravnai australenál.




A celebeszi félcsőrös csuka legjellemzőbb színárnyalata a pirosba hajló rózsaszín. A hát,- farok alatti,- mell és a farok úszók is ebben a színben pompáznak, valamint az alsó állkapocs közepétől a farok alatti úszó kezdetéig egy rózsaszínes csík húzódik végig, ami nagy valószínűséggel hangulati tényező, mivel nem mindig látható. Testük alapszíne ezüstös, de megfigyelhető néha a hasi tájékon olíva zöld szín is. Tartásukhoz megfelelő akvárium mérete 100 litertől kezdődjön, mert a kifejlett nőstények elérhetik a 8-9 cm-t is, a hímek pedig a 6cm-t.

én egy 160 literes sűrűn benövényesített medencét rendeztem be az 5 db kifejlett példányomnak. Csapvízzel elegendő feltölteni az akváriumot, amihez 10 literenként 1 kávéskanálnyi jódmentes konyhasót tegyünk a betegségek megelőzése érdekében. A tartásukhoz megfelelő víz paraméterei 7-8 pH, 10-25 NK és 23-26 °C fok között mozoghatnak. Kedveli a jól szűrt, kristálytiszta vizet. Aljzathoz közeli életmódot részesíti előnyben főleg esténként, amikor egy védett zugot választanak és ott alszanak, akár csoportosan is.

érdekes volt megfigyelni, amikor egy kipucolt kókuszdió héjban találtam meg két nagy nőstényemet pár Corydoras társaságában. Mindazonáltal igen mozgékony és félénk halak, szükségük van nagyobb úszástérre. óvatosan közelítsük meg a tartó medencéjüket, mert érzékenyek a túl heves mozgásra, ilyenkor, ha nincs jól lefedve az akvárium, könnyen kiugorhatnak. Biztosítsunk számukra növények és egyéb dekorációs elemek által nyújtott búvóhelyeket. A hímek látványos násztáncot mutatnak be a nőstényeknek. Alájuk úszva gyors, ritmikus tátogással próbálnak a nőstények ivarnyílásához közel férkőzni. Van, hogy a jóval méretesebb nőstények a molesztálást megunva kifeszített állkapcsokkal űzik el a túlhevült lovagokat. Egyébként más, hozzájuk hasonló méretű halfajokkal szemben békések, viszont arra figyeljünk, hogy a náluk jóval kisebb halakat (pl : guppi) gondolkodás nélkül megeszik. Felnőtt példányokat könnyűszerrel lehet jó kondícióban tartani sok élő és fagyasztott eleséggel (szúnyoglárva, vízibolha), de a száraz tápokat sem vetik meg. A táplálék mennyiségére vigyázzunk, falánk jószágok. Előfordult, hogy az algázóknak szánt közel 1 cm átmérőjű kör formájú száraz eleséget egyben próbálták elnyelni.
A helyes táplálásnak köszönhetően nem marad el a tenyésztési siker sem. A Nőstény 40-60 naponként hoz utódokat a világra. Számuk változó, függ a nőstény méretétől, kondíciójától is, de 10 db-nál nem igen szül többet. Az ivadékok mérete változó, előfordult nálam, hogy csak 4 db 1,5 cm-es celebensis született, de  ez ritka eset, inkább több kisebb utód születik. A kigömbölyödött hasú nőstény ellés előtt a többiektől távol egy félre eső sarokba húzódik. Ilyenkor hasának olíva zöld színe élénkebben látszik. A nőstény az ivadékokat könyörtelenül megeszi, ha módjában áll, ezért mindenkép helyezzünk az akváriumba úszó, lebegő növényeket. A nőstények nem képesek hímivarsejteket raktározni, ezért a tenyésztési terveinknél vegyük figyelembe, hogy a tartó akváriumunk egyben tenyésztő akvárium is legyen, így hímjeink folyamatosan megtermékenyíthetik a nőstényeket. Az újszülött kicsik egyből a vízfelszínre úsznak, hogy megtöltsék úszóhólyagjukat levegővel. Táplálásuk méretükből adódóan könnyű, frissen kelt sórákot, cyclopsot, porrázúzott granulált díszhaltápokat bátran adhatunk nekik. Napi kétszeri etetés következtében növekedésük kirobbanó, de semmiképp sem szabad megfeledkeznünk a rendszeres vízcserékről, valamint, hogy csak annyit etessünk, amennyit egyből elfogyasztanak, mert az aljzatra leesett táplálék, kivéve, ha élő, tapasztalataim szerint nem kelti fel a figyelmüket és így megnőhet a vizünk bomlástermék szintje az el nem fogyasztott táplálék miatt. A nemek megkülönböztetése már 1-2 hetes korukban könnyű. A N. celebensis hímek párzószervét andropodiumnak nevezzük, esetükben a farok alatti úszó első 3 ill. 4. úszósugarának átalakulását jelenti. Nem olyan látványos, mint a Poeciliidae család párzószerve, a gonopodium, de ugyanazt a célt szolgálja. Könnyen felismerhető, mert a nőstények farok alatti úszója lekerekített, a hímeké ezzel ellentétben olyan, mintha meg lenne tépve. Remélem sikerült kedvet csinálnom, ennek a még ritka elevenszülőnek a tartásához és tenyésztéséhez.

Horváth Balázs Gergő





Az oldalon található tartalmak másolása, közzététele, vagy bárminemű felhasználása , a szerző(k) határozott írásos beleegyezése nélkül TILOS!

Code by Norbert Pometkó